9 Ιαν 2009

Δημήτρης Ψαθάς - Γή του Πόντου

Ένα συγκλονιστικό ιστορικό χρονικό της Μικρασιατικής Καταστροφής, 540 σελίδων, με στοιχεία αυτοβιογραφικά, που αποτελεί το μοναδικό ιστορικό έργο τού Δημήτρη Ψαθά.

«Η σκέψη μου συχνά φτερουγίζει στα παλιά και να που προβάλλουν πάντα ολοζώντανα —εικόνες όμορφες και πρόσωπα αγαπημένα, σκηνές και περιστατικά της καθημερινής ζωής, χαρές και λύπες, βιώματα λογής λογής και μαζί ολόκληρο το πανόραμα της μακρινής εκείνης πόλης του Ευξείνου Πόντου, όπου έζησα τα παιδικά μου χρόνια. Σαν όνειρο. Άλλοτε ευτυχισμένο και χαρούμενο κι άλλοτε φοβερό —ένας σωστός βραχνάς».

Ο Δημήτρης Ψαθάς, στο ομολογουμένως σημαντικότατο βιβλίο του -όχι μόνο για το περιεχόμενό του αλλά και για τη χρονική περίοδο που εκδόθηκε, όταν το ζήτημα των Ελλήνων της Ανατολής ήταν στο περιθώριο- τονίζει σχετικώς με το ζήτημα αυτό στον πρόλογό του: «...ούτε επιτρέπεται να θυσιάζουμε την ιστορική αλήθεια σε καμία σκοπιμότητα, όπως, δυστυχώς, καθιερώθηκε να γίνεται απ’ τον καιρό που χαράχτηκε η λεγόμενη ελληνοτουρκική φιλία. Η άστοχη τακτική της αποσιώπησης των γεγονότων της Ιστορίας ήταν ίσως κι ένας απ’ τους λόγους που τόσο άσκημα πορεύτηκε η ‘φιλία’ με τους Τούρκους. Να ρίξουμε τον πέπλο της λήθης στο παρελθόν αλλά να ξέρουμε, όχι να κρύβουμε...».

Δημήτρης Ψαθάς - Γή του Πόντου

3 σχόλια:

Ταξιδιώτισσα είπε...

Εκπληκτικό blog, είναι λίγες μέρες που το βρήκα και συνεχώς το ανακαλύπτω.
Ελπίζω ο κόπος που καταβάλλεις για να ανέβουν όλα αυτά να σου δίνει την ανάλογη χαρά που δίνει και σε μας.
Σ'ευχαριστούμε πολύ!

kostasst είπε...

Εξαιρετική και απίστευτη δουλειά. Συγχαρητήρια!

palalos είπε...

το διάβασα όταν ήμουν 15, εκ τοτε το διάβασα άλλες 2 φορές....ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ....ΤΟ ΕΙΧΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ

Ratings