23 Δεκ 2008

Steven Pinker - Το Γλωσσικό Ένστικτο, Πως ο Νούς Δημιουργεί τη Γλώσσα

«Πηγαίνετε αμέσως, όχι περπατώντας αλλά τρέχοντας, να προμηθευτείτε Το γλωσσικό ένστικτο. Σ’ αυτό το όντως κατατοπιστικό και απολαυστικό βιβλίο, ο Steven Pinker αναλαμβάνει να σας εισαγάγει στον υπέροχο κόσμο της γλώσσας. Αποφεύγει να σας ταλαιπωρήσει με την "αργκό" των γλωσσολόγων και κατευθύνει την προσοχή σας σε μιαν αναλλοίωτη αλήθεια: η γλώσσα είναι ένα ένστικτο. Στηριζόμενος σε τούτη τη θεμελιώδους σημασίας ανακάλυψη, μας αποκαλύπτει τα μυστικά της νόησης. Πρόκειται για ένα πραγματικά έξοχο επίτευγμα.»
-Michael 5. Gazzaniga, Διευθυντής του Κέντρου Νευροεπιστήμης, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας


«Ο Steven Pinker, ένας από τους εξέχοντες ερευνητές στο χώρο της γλωσσολογίας παγκοσμίως, υπερασπίζεται με μεγάλη ευρηματικότητα και εμβρίθεια την προκλητική θέση για τις βιολογικές βάσεις της γλώσσας, και στην πορεία του εγχειρήματος του παρέχει έγκυρες απάντησες για τα μείζονα ερωτήματα γύρω από τη φύση της γλώσσας. Το γλωσσικό ένστικτο είναι από κάθε άποψη ένα υπέροχο βιβλίο.»
—Howard Gardner, Καθηγητής νευρολογίας, Πανεπιστήμιο της Βοστώνης

«Βιβλίο προκλητικό, ευφυώς δομημένο, με στερεή επιχειρηματολογία διατυπωμένη σε γοητευτικό λόγο. Οι αναγνώστες μπορεί να απορρίψουν το συμπέρασμα του Pinker, αλλά οπωσδήποτε θα απολαύσουν την εμπειρία της περιήγησης στα μονοπάτια της σκέψης του.»
—Roger Lewin στο The New Scientist

«Σημαντικό και συναρπαστικό βιβλίο, το οποίο θα συμβάλει τα μέγιστα στο να διαλυθεί η καταχνιά που καλύπτει τη νέα γλωσσολογία στο μυαλό των περισσοτέρων μας.»
—Antony Daniels στο The Sunday Herald

«Εκθαμβωτικό... Η μεγάλη ιδέα του Pinker συνίσταται στο ότι η γλώσσα είναι ένα ένστικτο, έμφυτο σ' εμάς τους ανθρώπους όσο το πέταγμα στις χήνες... Η τεραστία ευρύτητα των ερευνών του Pinker καθώς και το πνεύμα της ζωντάνιας που τις διαπνέει δύσκολα περιγράφονται με λέξεις.»
—Robert Winder στον Independent

Ο Steven Pinker γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Σπούδασε πειραματική ψυχολογία στα Πανεπιστήμια McGill και Χάρβαρντ και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ καθώς και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Την τρέχουσα περίοδο κατέχει τη θέση του Καθηγητή στο Τμήμα Νευροβιολογικών και Γνωσιακών Επιστημών του ΜΙΤ, όπου διεξάγει έρευνες στα πεδία της οπτικής αντίληψης και της ψυχολογίας της γλώσσας. Είναι εταίρος της Αμερικανικής Ένωσης για την Προαγωγή της Επιστήμης.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση τον έχει τιμήσει με τα βραβεία του Νέου Επιστήμονα και Boyd McCandless. ενώ η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ τού απένειμε το βραβείο Troland για το ερευνητικό του έργο.

Steven Pinker - Το Γλωσσικό Ένστικτο, Πως ο Νούς Δημιουργεί τη Γλώσσα

2 σχόλια:

Leviathan είπε...

poli endiaferon to blog sou!
xronia polla!!!igeia pano ap ola!!!!

Γιάννης είπε...

Μόλις χθες ανακάλυψα το blog και μπορώ να πω ότι είμαι ενθουσιασμένος!! Δε περίμενα τέτοια ποικιλία. Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν έβλεπα κι άλλα βιβλία στην "προσωπική ανάπτυξη", ίσως πιο εξειδικευμένα.

... επειδή η μόρφωση είναι προνόμιο όλων! ;)

Ratings