21 Απρ 2008

Bryan Sykes - Οι επτά κόρες της Εύας

H καθημερινή επιστημονική ειδησεογραφία από τις αναλύσεις του DNA κυριαρχείται από ανακαλύψεις στον χώρο της αντιμετώπισης κληρονομικών ασθενειών. Ωστόσο, παράλληλα με την ιατρική και τη φαρμακολογία, και κάποιες άλλες επιστήμες αντλούν ακόρεστα ευρήματα από τις αναλύσεις αυτές, όπως η παλαιοντολογία, η ανθρωπολογία και η αρχαιολογία. Ο λόγος είναι ότι μέσα στους χυμούς των κυττάρων μας βρίσκονται φυλαγμένα μυστικά των απώτατων προγόνων μας. Δεν θα ήταν διόλου απλοϊκή η παρομοίωση του DNA με μια σκυτάλη που κρύβει μέσα της πληροφορίες για όσους έζησαν πριν από εμάς και μας χάρισαν τη ζωή. Ενας πραγματικός κώδικας διαιώνισης του είδους, προσωπικά διαμορφωμένος στον καθένα μας.

Το 1994 ο καθηγητής Μπράιαν Σάικς, αυθεντία στο DNA και στην ανθρώπινη εξέλιξη, κλήθηκε να εξετάσει τα παγωμένα απομεινάρια ενός άντρα που είχε παγιδευτεί σ' έναν παγετώνα στη Βόρεια Ιταλία πριν από 5.000 χρόνια. Ο καθηγητής Σάικς κατάφερε να εντοπίσει ένα ζωντανό απόγονο αυτού του Ανθρώπου των Πάγων στη Βρετανία. Πώς τα κατάφερε; Οι Επτά κόρες της Εύας είναι μια αφήγηση από πρώτο χέρι της έρευνάς του για ένα ξεχωριστό γονίδιο που μεταβιβάζεται αναλλοίωτο από γενιά σε γενιά μέσω της μητέρας, επιτρέποντάς μας έτσι να ανιχνεύσουμε τους γενετικούς προγόνους μας στο χώρο και το χρόνο. Ο καθηγητής Σάικς ανακάλυψε ότι σχεδόν όλοι οι σημερινοί Ευρωπαίοι κατάγονται από μία από τις επτά γυναίκες τις οποίες ονόμασε Ούρσουλα, Ξένια, Έλενα, Βέλντα, Τάρα, Κατρίν και Τζασμίν.

Απ' αυτή την εκπληκτική επιστημονική και περιπετειώδη αφήγηση μαθαίνουμε πού ζούσαν οι αρχαίοι γενετικοί μας πρόγονοι, πώς ήταν η ζωή τους, καθώς και ότι ο καθένας από μας είναι μια ζωντανή μαρτυρία της σχεδόν θαυματουργής δύναμης του DNA μας.

Είν' ένα βιβλίο που όχι μόνο επανεξετάζει τον τρόπο με τον οποίο έχουμε εξελιχθεί, αλλά παράλληλα απευθύνεται στην αίσθηση που έχουμε για την ατομικότητα και την ταυτότητά μας.

Bryan Sykes - Οι επτά κόρες της Εύας

1 σχόλιο:

Αναμοχλευτης είπε...

Με είχε λυπήσει εξαιρετικά το γεγονός ότι σου έκλεισαν το μπλογκ και είχα μείνει με την εντύπωση ότι δεν υπήρχες πλέον στον ιστοχώρο. Ευτυχώς που είδα την ανακοίνωσή σου στον Ροϊδη για τη νέα σου διεύθυνση κι έτσι έχω τη μεγάλη χαρά να σε ξαναβάλω στις συνδέσεις μου.

Ελπίζω να μην τα καταφέρουν να σε ξανακλείσουν και εσύ να συνεχίζης να μας χαρίζης τον πλούτο της βιβλιογραφίας, όπως πρώτα.

Καλό κουράγιο!
ΛοΑ

Ratings