26 Μαρ 2008

Pierre-Joseph Proudhon - Περί Ιδιοκτησίας

"Εάν με ρωτούσαν -Τι είναι η σκλαβιά; και έπρεπε να απαντήσω με μια λέξη, θα έλεγα 'Φόνος' και θα γινόμουν αμέσως κατανοητός. Δεν θα χρειαζόταν κανένα επιπλέον επιχείρημα για να δείξω ότι το να αφαιρείς από κάποιους τις σκέψεις τους, τις επιθυμίες τους, την προσωπικότητά τους είναι μια εξουσία ζωής και θανάτου, και το να σκλαβώνεις έναν άνθρωπο είναι σαν να τον σκοτώνεις. Επομένως γιατί στην ερώτηση -Τι είναι ιδιοκτησία; να μην απαντήσω -'Κλοπή';"

Στην παρούσα έκδοση παρουσιάζουμε ένα κεφάλαιο απ' το περιλάλητο βιβλίο του Προυντόν Τι είναι η ιδιοκτησία;, που πρωτοεκδόθηκε το 1840 στη Γαλλία και έκτοτε κυκλοφόρησε σε πάρα πολλές εκδόσεις, σε αρκετές χώρες του κόσμου. Το κεφάλαιο έχει τίτλο: «Για την εργασία ως αποτελεσματικό αίτιο του τομέα της ιδιοκτησίας» και είναι το τρίτο του βιβλίου. Ο τίτλος Περί ιδιοκτησίας δόθηκε από εμάς στην έκδοση αυτή.

Μολονότι ο Προυντόν είναι αρκετά γνωστός και στην Ελλάδα, το έργο του παραμένει ουσιαστικά άγνωστο, σε αντίθεση με αυτό άλλων σημαντικών μορφών του αναρχικού κινήματος. Έτσι, με την παρούσα έκδοση πιστεύουμε ότι συμβάλλουμε στη γνωριμία με αυτό το σημαντικότατο έργο, που επηρέασε γενιές αναρχικών και όχι μόνο.»

Προυντόν - Περί Ιδιοκτησίας

Ratings