1 Μαρ 2008

Γεώργιος Βιζυηνός - Το μόνον της ζωής του ταξίδιον

Tο διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού "Το μόνον της ζωής του ταξίδιον" δημοσιεύτηκε σε δύο συνέχειες στο περιοδικό Εστία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 1884. Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και γοητευτικά διηγήματα του συγγραφέα, με έντονη την παρουσία του χιούμορ και της ειρωνείας.

Ο Βιζυηνός ξαναγυρνά στην παιδική του ηλικία και το διήγημα κυριαρχείται από έντονα βιωματικά στοιχεία, περιγράφοντας τον άκακο αλλά και άβουλο χαρακτήρα του παππού του και την αυταρχική και καταπιεστική γιαγιά του. Ο αφηγητής του διηγήματος, ο εγγονός, διηγείται αρχικά τις συνθήκες διαβίωσής του στην Πόλη, όταν ήταν ραφτόπουλο του αρχιράφτη της Βαλιδέ Σουλτάνας και περίμενε να του συμβούν όλες οι περιπέτειες που του είχε διηγηθεί ο «κοσμογυρισμένος» παππούς του. Βέβαια η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική από τις διηγήσεις του παππού, γεγονός που γεμίζει με απογοήτευση τον νεαρό. Κάποια μέρα φτάνει στην Πόλη ο Θύμιος, ο υπηρέτης του παππού και τον παίρνει μαζί του στο χωριό, γιατί ο παππούς του δεν ήταν καλά και τον ζητούσε. Ο εγγονός βρίσκει τον παππού του σε αρκετά καλή κατάσταση και στην κουβέντα που αναπτύσσεται, ο νεαρός ρωτά τον παππού σχετικά με τα ταξίδια που έκανε όταν ήταν νέος. Σε αυτή την κουβέντα αποκαλύπτεται ότι ο παππούς δεν έχει κάνει ούτε ένα ταξίδι στη ζωή του και πως όλα τα ταξίδια που σκεφτόταν να κάνει τα πραγματοποίησε η αυταρχική και καταπιεστική γιαγιά του νεαρού, η Χρουσή. Ο παππούς περιγράφει τις περιπέτειες της παιδικής του ηλικίας στον εγγονό και ο γάμος του σε πολύ μικρή ηλικία εξηγεί κατά τον Βιζυηνό τον άβουλο χαρακτήρα του. Την επόμενη μέρα ο παππούς πεθαίνει και έτσι πραγματοποιεί αληθινά «το μόνον της ζωής του ταξίδιον».

Γεώργιος Βιζυηνός - Το μόνον της ζωής του ταξίδιον

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Του Γ. Βιζυηνού έχω διαβάσει μόνο "Το Αμάρτημα της Μητρός μου". Σ' ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να διαβάσω και άλλα του έργα.
Συνέχισε την καλή δουλειά!

giorgos είπε...

Aπό τα καλύτερα!Πρωτοπόρος ο Βιζυηνός. Κρίμα που δεν έγραψε περισσότερα. Αν και ίσως η ποιότητα να έπεφτε,διότι δεν ισχύει πάντα "εν τω πολλω το ευ".
Μόνο που στη Γ Γυμνασίου που έχουν ένα απόσπασμα, έχουν επιλέξει τη σκηνή του χαρεμιού. Μήπως για να σχηματίσουν τα παιδιά την εικόνα του πορνοσυγγραφέα; Ή γιατί λόγω θέματος είναι πιό οικείο ως βίωμα αν λάβουμε υπόψη τα θεάματα που παρακολουθούν;

Ανώνυμος είπε...

@ giorgos: μάλλον το δεύτερο. Άμα ο Βιζυηνός είναι πορνοσυγγραφέας τότε ο Μαρκήσιος ντε Σαντ τι είναι;

giorgos είπε...

και αυτά που γράφει ο ντε Σαντ την περίοδο που τα γράφει είναι πρωτοποριακά. Μπορεί ο τύπος να έβγαζε απωθημένα,αλλά και το κλίμα επέτρεπε τέτοια έκφραση, αντισυμβατική,έξω από τα πλαίσια του καθωσπρεπισμού του ancien regime.Ελευθερία έκφρασης, από τα βασικά ατομικά δικαιώματα

Ratings