27 Φεβ 2008

Πλάτων - Τιμαίος

“Ακουσε λοιπόν Σωκράτη μια πολύ παράξενη παράδοση που όμως είναι εντελώς αληθινή, όπως τη διηγήθηκε κάποτε ο πιο σοφός από τους επτά σοφούς, ο Σόλωνας...” Πλάτων “Τίμαιος"

Ηταν πράγματι μια παράξενη παράδοση, μια θαυμαστή ιστορία αυτή που άκουσε ο Σόλωνας από τους Αιγύπτιους ιερείς και την κατέγραψε ο Πλάτωνας στους πασίγνωστους πια διαλόγους του “Τίμαιος” και “Κριτίας”. Μια ιστορία που παρά το ότι ο Πλάτωνας ισχυρίζεται ότι είναι εντελώς αληθινή συνεχίζει να παραμένει τυλιγμένη στη χρυσόσκονη του θρύλου και του μυστηρίου. Μια ιστορία για έναν θαυμαστό λαό της αρχαιότητας και μια εκπληκτική ήπειρο : τη θρυλική Ατλαντίδα που μεγαλούργησε για αιώνες ολόκληρους, γνώρισε την οργή του προστάτη της, Θεού Ποσειδώνα και καταποντίστηκε στα βάθη του ωκεανού.

Ο "Τίμαιος" είναι το μοναδικό "περί φύσεως" πλατωνικό έργο και η αρχαιότερη πηγή για τον μύθο της "χαμένης Ατλαντίδος". Η θεματολογία του παραπέμπει περισσότερο σε αριστοτελικό σύγγραμμα και σχετίζεται σαφώς με το αντικείμενο έρευνας των προσωκρατικών φυσικών φιλοσόφων. Η διαλογική μορφή του έργου, αμέσως μετά από την εκτενή διήγηση για την χώρα των Ατλάντων και τον πόλεμό τους εναντίων των Αθηναίων, παραχωρεί την θέση της σ' έναν εκτεταμένο μονόλογο, στον οποίο ο αστρονόμος Τίμαιος -από την φημισμένη για την ευνομία της πόλης των Λοκρών- διδάσκει την δημιουργία του κόσμου και την γέννηση του ανθρώπου.

Πλάτων - Τιμαίος

2 σχόλια:

Chloe είπε...

Εξαιρετική δουλειά! Μπράβο! Μήπως έχεις και το "Κριτίας"?

Iptamenos Ollandos είπε...

Αγαπητό ιστολόγιο,

καταρχήν συγχαρητήρια για την δουλειά σου, την οποία σχετικά πρόσφατα ανακάλυψα.
Σου γράφω γιατί το κείμενο που κατέβασα δεν είναι αναγνώσιμο. Δεν γνωρίζω το email σου για να στο στείλω όπως το κατέβασα.
Δεν πρέπει να οφείλεται σε δικό μου λάθος γιατί κατέβασα και ένα βιβλίο του Καστοριάδη και δεν έχει κανένα πρόβλημα.
Επιπλέον αν σε ενδιαφέρουν βιβλία φιλοσοφίας ξένων και ελλήνων στην αγγλική μπορώ να σου στείλω πολλά.
Το email μου είναι ollandosiptamenos@yahoo.com

Ratings