26 Δεκ 2007

Tom Robbins - Αγριόπαπιες πετούν ανάστροφα

Γνωστός για τα κωμικοσοβαρά μυθιστορήματά του ο Τομ Ρόμπινς έχει εκδόσει και μερικά σύντομα κείμενα: ταξιδιωτικά άρθρα, δοκίμια και σχόλια για ηθοποιούς, μουσικούς, σεξοβόμβες και διανοητές, που έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά, καθώς και μια σειρά, αδημοσίευτα τα περισσότερα, ποιήματα. Το "Αγριόπαπιες πετούν ανάστροφα", μια πλούσια ανθολογία που συγκεντρώνεται για πρώτη φορά, αποτελεί μια σπάνια επισκόπηση της εκτελεστικής ευαισθησίας ενός συγγραφέα, που αυτοπεριγράφεται ως "ρομαντικός ηδονιστής του Ζεν" και "αδέσποτο σκυλί στις τραπεζαρίες της κουλτούρας".

Τα μικρά κείμενα του Ρόμπινς άλλοτε υμνούν το ροκ των Doors, άλλοτε αποπολιτικοποιούν τη Γκουέρνικα του Πικάσο, άλλοτε θρηνούν για το ανγκστ της σύγχρονης λογοτεχνίας και άλλοτε τους τρέχουν τα σάλια για ένα σάντουιτς με ντομάτα ή ένα είδος γυναίκας, της "σερβιτόρας-ιδιοφυίας". Συχνά έχουν τα χαρακτηριστικά που βρίσκουμε στα μυθιστορήματά του: ευφάνταστο πνεύμα, μια εύθυμη αναιδή αδιαφορία για τις συμβάσεις, ένα γλυκά πρόστυχο ερωτισμό, μυστικιστική και έντονα παρατηρητική ματιά και απέραντη αγάπη για τη γλώσσα.

Τομ Ρόμπινς - Αγριόπαπιες πετούν ανάστροφα

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

mpravo re su,o Robbins einai theoulhs!Me ekanes polu xaroumeno twra!Se euxaristw

Ανώνυμος είπε...

to aroma tou oneirou to kalitero vivlio pou exo diavasei ..tom robbins gamatos lete na paizei auto me thn athanasia pou egrafe?me pshnei :)

amarantos είπε...

Πραγματικά ο Ρόνπινς έχει ένα πολύ ιδιόμορφο τρόπο γραφής που σε κάνει να τον αγαπήσεις. Θυμάμαι όταν διάβασα για πρώτη φορά το "Αρωμα του Ονείρου), το είχα ερωτεθτεί. Αν κανεις το έχει σε ηλεκτρονική μορφη ας μου το στείλει να το βάλουμε στο blog!

Ratings