24 Νοε 2007

Dashiell Hammett - Το γεράκι της Μάλτας

geraki.gif picture by ouz0Ένας θησαυρός που γι’ αυτόν αξίζει να φτάσεις στο φόνο. Ένας αμφιλεγόμενος ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο Σαμ Σπέιντ, με τον δικό του κώδικα ηθικής. Ένας απατεώνας που μυρίζει λεβάντα, ο Τζόελ Κάιρο, ένας χοντρός άντρας ονόματι Γκάτμαν και η Μπρίτζιντ Ο’ Σόνεσι, μια όμορφη προκλητική γυναίκα που κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί. Αυτά είναι τα συστατικά της ιστορίας του Ντάσιελ Χάμετ, η οποία γοήτευσε γενιές και γενιές αναγνωστών.

Η πορεία του σύγχρονου αμερικανικού αστυνομικού μυθιστορήματος σφραγίστηκε από το μεγαλοφυή συγγραφέα Ντάσιελ Χάμετ (1894-1961). Οι ήρωές του δεν αποκαλύπτουν τις σκέψεις και τα κίνητρά τους, απλώς ενεργούν, κι έτσι ο αναγνώστης συμμετέχει στο έργο, μπαίνει στο παιγνίδι που του στήνει ο συγγραφέας προσπαθώντας ν’ ανακαλύψει τη λογική που διέπει τη δράση των ηρώων, το γιατί ενεργούν με αυτόν ή τον άλλο τρόπο.

Ο Ντάσιελ Χάμετ υπήρξε μορφή τόσο στο χώρο της λογοτεχνίας, όπου ασχολήθηκε με διάφορα είδη (πεζό, ποίηση, δοκίμιο, κριτική), όσο και στο πεδίο των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων, όπου από πολύ νωρίς προσχώρησε στο προοδευτικό κίνημα. Για την πολιτική αρθρογραφία του και την κοινωνική του δράση υπέστη διώξεις σ’ όλη τη διάρκεια της εποχής του Μακαρθισμού. Ανάμεσα στους θαυμαστές του υπήρξε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο οποίος έγραψε ενθουσιαστικές και εγκωμιαστικές κριτικές για το έργο του. Ο Ραίημοντ Τσάντλερ πάλι, στη μελέτη του “Η απλή τέχνη ενός φόνου” μιλώντας για τον Χάμετ, ομολογεί πως στα χέρια του το αστυνομικό μυθιστόρημα γίνεται σημαντικό φιλολογικό είδος.

arrow Dashiell Hammett - Το γεράκι της Μάλτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ratings