24 Νοε 2007

Wilchelm Reich - Οι ρίζες της σεξουαλικής καταπίεσης

Userepntitled.jpg picture by ouz0

«… Η σεξουαλική καταπίεση της κοινωνίας αποτελεί ένα αντιδραστικό θέμα που έχει μεγάλη σημασία. Η κοινωνία δε μπορεί να κάνει χωρίς την ανασταλτική της επίδραση πάνω στις κοινωνικές διαδικασίες, γιατί: […] προετοιμάζει την μετέπειτα υπακοή των ενηλίκων στην εξουσία του κράτους και του κεφαλαίου, καλλιεργώντας το φόβο απέναντι στην εξουσία σ’ όλα τα άτομα της κοινωνίας. - Ακρωτηριάζει τις κριτικές πνευματικές δυνάμεις των καταπιεσμένων μαζών. Η σεξουαλική απώθηση καταναλώνει ένα μεγάλο μέρος ψυχικής ενέργειας που θα χρησιμοποιόταν διαφορετικά σε πνευματική δραστηριότητα. - Τραυματίζει την ψυχική ακεραιότητα ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων. Αναστέλλει κι ευνουχίζει τή δύναμη για εξέγερση στα υλικά καταπιεσμένα άτομα. […] Στο μέτρο πού μπορέσαμε να ανακαλύψουμε το κοινωνιολογικό νόημα της σεξουαλικής απώθησης και της καπιταλιστικής της λειτουργίας, δεν θάταν δύσκολο να βρούμε τις αντιφάσεις που δημιούργησε κι οποίες θα οδηγήσουν στην καταστροφή της.» Βίλχελμ Ράιχ

Σήμερα οι ιδέες του Ράιχ για τον οργασμό και την ηδονή, το δικαίωμα στη σεξουαλική ελευθερία και απαλλαγή από τις ενοχές, η αναγνώριση της ανάγκης για στοργή και θαλπωρή των νεογέννητων, τα πλεονεκτήματα του φυσικού τοκετού και του θηλασμού, ο ρόλος της καταπίεσης στη δημιουργία της ασθένειας και πολλά άλλα είναι φυσιολογικές αλήθειες και για καθημερινούς ανθρώπους και για σοβαρούς ερευνητές.

Wilchelm Reich - Οι ρίζες της σεξουαλικής καταπίεσης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το βιβλιο ειναι αρκετα καλο κ σε κανει να σκεφτεις την σεξουαλικη καταπιεση απο μια πολιτικη σκοπια περα απ την σκοπια του συντηριτισμου .αρκει να σκεφτεις πως εξυπηρετει αυτη η καταπιεση την υπαρχουσα κοινωνικη δομη κ υποδουλωση .γενικα ο ραιχ ηταν πολυ μπροστα απο την εποχη του.

Παντέλος K. είπε...

συγχαρητήρια για τη δουλειά σας.
:)

Ratings