23 Νοε 2007

Τι είναι το RSS

Τι είναι το RSS

To RSS είναι ένας εύκολος για σας τρόπος να ενημερώνεστε αυτόματα για νέες καταχωρήσεις σε ιστοσελίδες που σας αρέσουν. Αντί να πρέπει να επισκέπτεσθε τις ιστοσελίδες ώστε να δείτε αν υπάρχει κάποια νέα καταχώρηση ή άρθρο, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το RSS ώστε να σας ενημερώνει αυτόματα για οτιδήποτε νέο.

Πρόκειται για το αγγλικό ακρωνύμιο των λέξεων Really Simple Syndication (καθώς και του Rich Site Summary, ωστόσο έχει επικρατήσει η πρώτη εκδοχή). To RSS είναι ένα φορμά που βασίζεται στην «γλώσσα» XML. το οποίο δημιουργήθηκε για την ανταλλαγή περιεχομένου, όπως τίτλους ειδήσεων, ανακοινώσεις κ.α. Μερικά sites, μεταξύ των οποίων και το e-vivlia, εκμεταλλεύονται το RSS για να «παραδίδουν» τους τίτλους των δημοσιεύσεων, αλλά και αποσπάσματα των άρθρων στους επισκέπτες τους, που ίσως να μην έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να κάνουν surfing και να εντοπίζουν το περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει. Σε αυτήν τη σελίδα μπορείτε να βρείτε όλα τα διαθέσιμα «κανάλια» RSS, τα οποία προσφέρει το e-vivlia στους αναγνώστες του και εσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε αυτά που σας ενδιαφέρουν. Συγκεκριμένα μπορείτε να επλέξετε μεταξύ των πιό κάτω κάνοντας κλικ στο ανάλογο link:

Αυτόματη ενημέρωση για νέες δημοσιεύσεις
Αυτόματη ενημέρωση για νέα σχόλια


Πως μπορώ να εκμεταλλευθώ τα RSS Feed

Οι περισσότεροι χρήστες του Διαδικτύου «εκμεταλλεύονται» τα RSS Feeds ώστε να παρακολουθούν τις ενημερώσεις διαφόρων ιστοσελίδων, χωρίς να χρειαστεί να τις επισκεφτούν. Ειδικές εφαρμογές και υπηρεσίες αναλαμβάνουν την αυτόματη ανάκτηση των «ενημερώσεων» και ειδοποιούν τον χρήστη για αυτές, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να τις διαβάσει ή να τις διαχειριστεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο επιθυμεί.

Online RSS Readers - Οι πιο δημοφιλείς υπηρεσίες για την ανάκτηση και διαχείριση των RSS Feeds είναι προσβάσιμες μέσω του Διαδικτύου και προσφέρονται χωρίς κανένα κόστος. Αν χρησιμοποιείτε κάποια από αυτές τις υπηρεσίες δεν έχετε παρά να κάνετε «κλικ» στα παρακάτω εικονίδια, ώστε να ξεκινήσετε να παρακολουθείτε το feed του myphone.gr. Στην περίπτωση που δεν έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν κάποιες από αυτές, ακολουθώντας το σύνδεσμο θα σας ζητηθεί να εγγραφείτε εισάγοντας απλά την προσωπική σας διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Όλες οι παρακάτω υπηρεσίες προσφέρονται, φυσικά, δωρεάν.

Add to Google Reader or HomepageAdd to My AOLAdd to netvibesBookmark

Λογισμικό για Η/Υ - Πλέον τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης (browsers) στον Παγκόσμιο Ιστό, έχουν τη δυνατότητα ανάκτησης και διαχείρισης των RSS Feeds. Αν χρησιμοποιείτε τον Internet Explorer 7.0 ή νεότερη έκδοση σε περιβάλλον Windows XP ή Windows Vista, τότε αν κάνετε κλικ σε οποιονδήποτε από τους παραπάνω συνδέσμους, που περιέχονται στον πίνακα Διαθέσιμων RSS Feeds του myphone.gr, τότε θα εμφανιστούν όλες οι απαραίτητες επιλογές διαχείρισης. Την παρακολούθηση και ανάκτηση των RSS Feeds επιτρέπουν επίσης οι Mozilla Firefox, Opera Browser, Safari, καθώς και πολλοί άλλοι browsers για κάθε πλατφόρμα. Αν πιστεύετε ότι ο browser σας δεν καλύπτει τις απαιτήσεις σας μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο από τα παρακάτω προγράμματα, τα οποία διατίθενται ελεύθερα:

Προσθέστε τα feeds του e-vivlia στην προσωπική σας ιστοσελίδα - Ένας ακόμη τρόπος χρήσης των καναλιών RSS είναι η ενσωμάτωσή τους σε οποιαδήποτε προσωπική ιστοσελίδα ή blog. Αυτό μπορεί να γίνει με διαφόρους τρόπους, ανάλογα με τον τύπο της ιστοσελίδας σας και την πλατφόρμα στην οποία έχει κατασκευαστεί. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για προσωπικό weblog, τότε είναι πολύ πιθανό να παρέχει τη δυνατότητα εύκολη ενσωμάτωσης των feeds. Αν το site σας ωστόσο δεν είναι δυναμικό, τότε ίσως απλά να χρειαστεί να καταφύγετε σε εναλλακτικές λύσεις όπως είναι το javascript.

Μην σας τρομάζει η ιδέα. Θα χρειαστεί απλά να προσθέσετε στην ιστοσελίδα σας μερικές απλές γραμμές HTML. Απλά, αντιγράψτε τον ακόλουθο κώδικα (επιλέξτε τον, δεξί κλικ και αντιγραφή) και επικολλήστε τον στο επιθυμητό σημείο της προσωπικής σας ιστοσελίδας.



Ο παραπάνω κώδικας θα λειτουργήσει χωρίς προβλήματα στις περισσότερες ιστοσελίδες. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα JavaScript, το οποίο ανακτά τις τελευταίες δημοσιεύσεις από την κεντρική σελίδα του e-vivlia.

2 σχόλια:

gemma είπε...

Διάβασα πρόσφατα ένα βιβλίο που με συγκίνησε πάρα πολύ καθώς μέσα στην απλότητά του είχε πολλά ανθρώπινα χαρακτηριστικά και μεγάλη ιστορική αλήθεια για θολά γεγονότα μίας ιστορικής περιόδου.

gemma είπε...

Συγνώμη το βιβλίο που σας ανέφερα παραπάνω είναι το "Στα χρόνια της θύελλας" του Δημήτρη Ρήττα

Ratings