11 Δεκ 2007

Raul Vaneigem - Εγκώμιο της εκλεπτυσμένης τεμπελιάς

«Arbeit macht frei» - η εργασία απελευθερώνει: ήταν γραμμένο στην πύλη του Άουσβιτς. «Ne travaillez jamais» - μη δουλεύετε ποτέ, έγραψε το 1953, σε έναν παρισινό τοίχο, ο Γκι Ντεμπόρ. "Work to survive, survive by consuming, survive to consume: the hellish cycle is complete." γράφει ο Raoul Vaneigem.

Η τεμπελιά είναι απόλαυση του εαυτού μας ή δεν είναι τίποτα. Μην ελπίζετε να σας παραχωρηθεί από τα αφεντικά σας ή από τους θεούς τους. Την προσεγγίζουμε, όπως το παιδί, μέσω μιας φυσικής τάσης να αναζητούμε την απόλαυση και να παρακάμπτουμε ό,τι της εναντιώνεται. Πρόκειται για κάτι απλό που η ώριμη ηλικία διαπρέπει στο να περιπλέκει.

Να τελειώνουμε λοιπόν με τη σύγχυση που ταυτίζει την τεμπελιά του σώματος με την πνευματική μαλάκυνση που ονομάζεται νωθρότητα του πνεύματος - λες και το πνεύμα δεν είναι η αλλοτριωμένη μορφή της συνείδησης του σώματος. Η επιτηδειότητα που απαιτεί η τεμπελιά δεν είναι άλλη από την επιτηδειότητα των επιθυμιών τις οποίες έχει ανάγκη ο μικρόκοσμος του σώματος για να απελευθερωθεί από την εργασία που το εμποδίζει εδώ και αιώνες.

Όταν η τεμπελιά δεν θα τρέφει παρά την επιθυμία να ικανοπποιεί τον εαυτό της, θα περάσουμε σε έναν πολιτισμό όπου ο άνθρωπος δεν θα είναι το προϊόν μιας εργασίας που παράγει το απάνθρωπο." Ρ.Β.

Ραούλ Βανεγκέμ - Εγκώμιο της εκλεπτυσμένης τεμπελιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ratings