8 Δεκ 2007

George Bernard Shaw - Το μαύρο κορίτσι που αναζητούσε το Θεό

"Το μαύρο κορίτσι που αναζητούσε το θεό", είναι από τα πιο έξοχα δείγματα της συγγραφικής μεγαλοφυίας του Σω. Γραμμένο στο ίδιο ύφος με την Καντίτ του Βολταίρου, το μαύρο κορίτσι έρχεται αντιμέτωπο με μια σειρά από γηραιούς κυρίους, όλοι τους, σχεδόν πάντα, ντυμένοι με άσπρες μακριές νυχτικιές. Όταν όμως κουραστεί από την αναζήτηση της, τότε θα βρει καταφύγιο στον κοκκινομάλη Ιρλανδό σοσιαλιστή, ακολουθώντας τη συμβουλή του Βολταίρου ότι η πιο σοφή στάση απέναντι στη ζωή είναι να καλλιεργείς το δικό σου κήπο.

Ο σπουδαίος αυτός Ιρλανδός δραματουργός γεννήθηκε το 1856 στο Δουβλίνο. Σε ηλικία 20 ετών πηγαίνει στο Λονδίνο και αναπτύσσει μία έντονη λογοτεχνική δραστηριότητα. Γίνεται μέλος της «Φαβιανής εταιρίας» στην οποία παρέμεινε γιά 27 χρόνια. Εκείνη την περίοδο γράφει αρκετά μυθιστορήματα τα οποία όμως στέφθηκαν από πλήρη αποτυχία.

Στο θέατρο η πρώτη του δουλειά ήταν το έργο Σπίτια χήρων και ακολούθησαν, Ο ερωτύλος και Το επάγγελμα της κυρίως Γουώρρεν. Το 1901 ο Σω έγραψε ένα από τα σημαντικότερα έργα του, το Άνθρωπος και υπεράνθρωπος. Θέμα του ο εκσυγχρονισμένος Δον Ζουάν. Επιτυχία σημείωσαν επίσης: Το άλλο νησί του Τζων Μπουλ, Το δίλλημα του Γιατρού, Ο ανδροκλής και το λιοντάρι και Ο Πυγμαλίων που έγινε μεγάλη επιτυχία με τον τίτλο Ωραία μου κυρία. Το αριστούργημα του συγγραφέα όμως θεωρείται το Αγία Ιωάννα που έγραψε το 1923.

Σε όλα τα έργα του ασχολείται με τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής του, η φτώχεια, η αδικία, η δουλεία είναι μερικά από αυτά και μέσα από τη γραφή του προσπαθεί να περάσει το μήνυμα στο κοινό και να μας το διδάξει. Αρκετά έργα του μεταφράστηκαν στο ελληνικό θέατρο αλλά και διασκευάστηκαν γιά τον κινηματογράφο. Το 1925 βραβεύθηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας. Ο Μπέρναρντ Σω πέθανε το 1950 σε ηλικία 94 ετών.

Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω - Το μαύρο κορίτσι που αναζητούσε το Θεό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ratings