24 Νοε 2007

Μπορίς Βιαν - Θα φτύσω στους τάφους σας

Μέσα σε μία τετραετία, από το 1946 ως το 1950, ο Μπορίς Βιαν, διακεκριμένος δραματουργός και μουσικός, ανάμεσα στις άλλες ιδιότητές του­, δημοσίευσε τέσσερα νουάρ μυθιστορήματα που συνδύαζαν τον ερωτισμό και το θρίλερ. Το πρώτο από αυτά, το βλάσφημο Θα φτύσω στους τάφους σας, προκάλεσε θόρυβο στη Γαλλία και την επέμβαση του εισαγγελέα, που είχε ως αποτέλεσμα μιά πολύκροτη δίκη. Εμφανισθείς ως μεταφραστής του ανύπαρκτου αμερικανού συγγραφέα Βέρνον Σάλιβαν, ο Βιαν απέδειξε ότι οποιαδήποτε ιστορία μπορεί να γίνει αστυνομικό μυθιστόρημα και να διαβαστεί με ενδιαφέρον αν ο δημιουργός της τη χειριστεί επιδέξια.

9782869677364-G.jpg picture by ouz0Ο Βιαν υπήρξε τρομπετίστας με μεγάλη αγάπη προς τον Ντιουκ Έλινγκτον, μηχανικός με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αδιόρθωτος ερωτύλος, συγγραφέας προβοκατόρικος με απαγορευμένα έργα και ωραίες πικάντικες σκηνές στα βιβλία του, φίλος του Σαρτρ, άξιος συνεχιστής των σουρεαλιστών. Είχε φύσημα στην καρδιά κι οι γιατροί του είχαν πει «σταματά την μουσική ή πεθαίνεις»· έφυγε στα 39 του από έμφραγμα χωρίς ν’ αποχωριστεί την τρομπέτα του.

Ο Μπορίς Βιάν γεννήθηκε το 1920 στη Βιλ ντ’ Αβραί, και σπούδασε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών, απ’ όπου πήρε πτυχίο μηχανικού το 1942. Μια σύντομη δημοσιοϋπαλληλική καριέρα (1942-6) και ένας χρόνος εργασίας σε μια μεγάλη χαρτοποιία, έκλεισαν το 1947, με την έκδοση του πρώτου του βιβλίου, με τίτλο Ο αφρός των ημερών. Με το ψευδώνυμο «Βέρνον Σάλλιβαν» πρωτοεμφανίστηκε την ίδια χρονιά (1947), υπογράφοντας το Θα φτύσω στους τάφους σας, που έγινε κινηματογραφική ταινία το 1959. Ακολούθησαν κι άλλα «σκληρά» μυθιστορήματα αμερικανικού τύπου, που τον έκαναν διάσημο ως Σάλλιβαν, αλλά τα βιβλία που δημοσίευσε με το δικό του όνομα δεν γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία.

Το 1959, απογοητευμένος και σε οικονομικό αδιέξοδο, εγκατέλειψε οριστικά το γράψιμο. Είχε προλάβει ωστόσο να δημοσιεύσει μια ποιητική συλλογή και δύο θεατρικά έργα. Ως το 1959 που πέθανε, έζησε με τον τρόπο που πάντοτε ονειρευόταν: έπαιξε στον κινηματογράφο, έγινε κριτικός της τζάζ, και έκανε περιοδείες στην επαρχία, τραγουδώντας δικά του τραγούδια.

Μπορίς Βιαν - Θα φτύσω στους τάφους σας

Ratings