24 Νοε 2007

Νόαμ Τσόμσκι - Τα ΜΜΕ σαν καθρέφτης της κοινωνίας

chomskymedia.jpg picture by ouz0To βιβλίο κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων στην Αθήνα το 1995. Παρουσιάζονται μερικές από τις απόψεις του Τσόμσκι πάνω στα ΜΜΕ, μέσα από επιλεγμένες συνεντεύξεις. Υπάρχουν τρεις θεματικές ενότητες - Τα ΜΜΕ ως καθρέφτης της κοινωνίας, Σκέψεις για τα ΜΜΕ και Η κατασκευή της συναίνεσης.

Κι ένα απόσπασμα-

“Έχει αναγνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια ότι η «κατασκευή της συναίνεσης» είναι βασικό καθήκον στις κοινωνίες που δεν μπορούν να εγγυηθούν την υπακοή μέσω της βίας. Είτε το ξέρει, είτε όχι, ένα σημαντικό τμήμα της ιντελλιγκέντσιας αφιερώνεται σ’ αυτόν το σκοπό. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα κατήχησης που συχνά είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του.

Το πρώτο βήμα προς την απελευθέρωση από την κυριαρχία είναι η αναγνώριση της ύπαρξης της, η κατανόηση του ότι η υποτιθέμενη αντικειμενικότητα και ουδετερότητα του κοινωνικού και πολιτικού σχολιασμού, ή απλώς του τρόπου παρουσίασης των ειδήσεων, αποκρύπτει προϋποθέσεις και ιδεολογικές αρχές τις οποίες πρέπει να αμφισβητήσουμε και οι οποίες καταρρέουν πολύ γρήγορα όταν εκτεθούν.

Έως ότου οι άνθρωποι απελευθερωθούν από το σύστημα της κατήχησης, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη βία των υπαρχόντων θεσμών. Αν μπορούν να απελευθερωθούν, μπορούν συχνά να το πολεμήσουν σε χώρες όπως η δική μας, όπου ο βαθμός της θεσμοποιημένης βίας είναι σχετικά χαμηλός σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τους προνομιούχους. Έτσι πιστεύω ότι είναι σημαντικό το να αποκαλύπτουμε συνεχώς τη συνεχιζόμενη συμπαιγνία, είτε είναι σιωπηρή και υποσυνείδητη, είτε γίνεται αρκετά συνειδητά.

Αυτό είναι ένα ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ, αφού οι μεγάλοι θεσμοί και οι υπηρέτες τους ποτέ φυσικά δεν θα πάψουν να κατασκευάζουν τον αντιληπτό κόσμο με τη μορφή που εξυπηρετεί τις ανάγκες τους. Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύει κανείς ότι αν αποκαλυφθούν μια φορά τα ψέμματα του συστήματος της προπαγάνδας γύρω από, ας πούμε, τον πόλεμο του Βιετνάμ, δεν έχει νόημα να ασχοληθεί κανείς ξανά μ’ αυτό το θέμα. Αντιθέτως, η ιντελλιγκέντσια θα διατηρήσει τη φυσική της δέσμευση να παλινορθώσει την κλονισμένη πίστη και με το πέρασμα του χρόνου θα το κάνει αρκετά αποτελεσματικά, εκτός αν κάποιοι την αμφισβητήσουν.”

Νόαμ Τσόμσκι - Τα ΜΜΕ σαν καθρέφτης της κοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ratings