24 Νοε 2007

Isaak Aismov - Διηγήματα

AsimovOnThrone.png picture by ouz0Ο Ισαάκ Ασίμωφ γεννήθηκε στο Πετροβίτσι της Ρωσίας, το 1920, από Εβραϊκή οικογένεια, η οποία μετανάστευσε στις Η.Π.Α όταν ήταν τριών ετών. Υπήρξε ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς του 20ου αιώνα, γνωστός για τα έργα του επιστημονικής φαντασίας. Πήρε πτυχίο Χημείας από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια το 1948 και μέχρι το 1958 κατείχε την έδρα της Βιοχημείας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Εκτός από κορυφαίος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, έγραψε πολλές νουβέλες, παιδική λογοτεχνία, ιστορικά και επιστημονικά έργα, χιουμοριστικά, εκλαϊκευμένα επιστημονικά και άλλα θέματα, πάνω από 500 τίτλους και υπολογίζονται σε 90.000 τα γράμματα και οι ταχυδρομικές κάρτες.

Πέθανε στις 6 Απριλίου του 1992 από τον ιό του AIDS, με τον οποίο μολύνθηκε από μετάγγιση αίματος κατά τη διάρκεια επέμβασης στη καρδιά το 1983. Το γεγονός κρατήθηκε μυστικό για δέκα χρόνια και αποκαλύφθηκε από την δεύτερη γυναίκα του Janet O. Jeppson στη βιογραφία του Ασίμοφ που γράφτηκε από την ίδια με τίτλο «Ήταν μια καλή ζωή». Προς τιμήν του ονομάστηκε ο αστεροειδής 5020 Ασίμοφ και το ανθρωποειδές πρωτότυπο ρομπότ της Χόντα ASIMO.

Ο Ισαάκ Ασίμωφ ήταν ουμανιστής και ρασιοναλιστής. Χωρίς να αντιτίθεται στα θρησκευτικά πιστεύω κανενός, δεν έπαυε να είναι αντίθετος με τις προκαταλήψεις και τις αβάσιμες πίστεις.Έγραψε πολλά έργα για το περιβάλλον, την προστασία του και τη βλάβη του φίλτρου του όζοντος. Φοβόταν τα αεροπλάνα και μόνο δύο φορές πέταξε στη ζωή του.

Η συλλογή περιλαμβάνει τα πιό κάτω διηγήματα: 1. “Η νύχτα” (1941), “Χριστούγεννα στο Γανυμήδη” (1942), “Χρονόγατα” (1942), “Δεν βλέπουν μονάχα τα μάτια” (1965) και “Ο δισεκατονταετής άνθρωπος” (1976).

Isaac Asimov - Διηγήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ratings