24 Νοε 2007

Βασίλης Βασιλικός - Διηγήματα

vasilikos.jpg picture by ouz0Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε το 1935 στην Καβάλα. Το 1993 συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την έκδοση του πρώτου βιβλίου του Η Διήγηση του Ιάσονα. Ακολούθησαν 100 και πλέον βιβλία.

Στη δεκαετία του ’50 σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Σκηνοθεσία Τηλεόρασης στην Αμερική. Από το 1967 ζει στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Νέα Υόρκη), με ένα τριετές διάλειμμα (1981-84), όταν ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή στην τότε ΕΡΤ-1. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1994, άρχισε να παρουσιάζει την τηλεοπτική εκπομπή βιβλίου «Άξιον Εστί» για την κρατική τηλεόραση. Σήμερα είναι πρέσβης της χώρας μας στην UNESCO.

Ο Βασιλικός έχει δημιουργήσει ένα μικρό σύμπαν βιβλίων που μεταξύ τους ολοκληρώνουν το πορτρέτο μιας προσωπικής πορείας αλλά και το κοινωνικό γίγνεσθαι μιας χώρας και ενός κόσμου σε εξέλιξη. Ολόκληρο το έργο του Βασιλικού είναι εν εξελίξει, είναι σαν να γράφεται τώρα κι ας έχει μιλήσει για πράγματα που απέχουν χρονικά από σήμερα. Έργο μεταλλασσόμενο, με ιδιαίτερα οξυμένη αίσθηση του μετέωρου και του μεταιχμιακού, όπως έχει λεχθεί. Μιά μικρή επιλογή διηγημάτων του συγγραφέα παρατίθεται πιό κάτω.

1. Θεώρημα Θέρμα
2. Honeymoon Killers
3. Μη νομίζεις πως σε ξεχνάω
4. Η νεκροψία θα δείξει
5. Πλους αερόστατου
6. Συμφωνια με τον διαβολο
7. Τελευταία μέρα κατοχής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ratings