13 Μαΐ 2008

Friedrich Nietzsche - Η Θεωρία του σκοπού της Ζωής

Σήμερα ο στοχασμός έχει χάσει όλη του την εξωτερική αξιοπρέπεια. 'Έχουν ρεζιλέψει το τελετουργικό και την επίσημη στάση εκείνου πού στοχάζεται, δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε έναν σοφό της παλιάς σχολής. Σήμερα σκεφτόμαστε αρκετά γρήγορα, στην πορεία, την ώρα πού περπατάμε, μέσα σε κάθε λογής υποθέσεις, ακόμα και όταν σκεφτόμαστε τα σοβαρότερα πράγματα. Δεν έχουμε ανάγκη από πολλή προετοιμασία, ούτε και από πολλή σιωπή. Όλα πραγματοποιούνται σαν να είχαμε στο κεφάλι μας μια μηχανή πού να γυρίζει ασταμάτητα και πού συνεχίζει να δουλεύει, ακόμα και στις ασχημότερες συνθήκες.

Friedrich Nietzsche - Η Θεωρία του σκοπού της Ζωής

4 σχόλια:

palalos είπε...

καταπληκτικό βιβλίο!

D'oh! είπε...

+φωνώ +ρε!

Δημήτρης Κουμαριανός είπε...

Σίγουρα όπως και ο ίδιος ο Νίτσε κάπου γράφει μπορούμε να συμπεράνουμε τον βαθμό ιστορικής αίσθησης που έχει μια οποιαδήποτε εποχή από τον τρόπο με τον οποίο κάνει μεταφράσεις. Και σίγουρα αυτή η μετάφραση δεν είναι ότι καλύτερο για το έτσι και αλλοιώς ιδιότροπο κείμενο του Νίτσε.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί επιλογή αποσπασμάτων από την 'Χαρούμενη Eπιστήμη' (La gaya scienza) του Νίστε (1882) και συγκεκριμένα περιέχει τα αποσπάσματα 1-7, 9-14, 20-21, 23, 26-28, 30-32, 42-44, 46-49, 54-56 από το Βιβλίο Ι και τα αποσπάσματα 57-58, 60-61, 71-73 και 76-77 από το Βιβλίο ΙΙ.

Προτιμείστε την μετάφραση της Μίνας Ζωγράφου (Εκδόσεις Δαρεμά 1961) ή την νεώτερη του Σαρίκα (Εκδοτική Θεσσαλονίκης) που επίσης κάνει το ατόπημα να δημοσιεύει το βιβλίο με άλλο τίτλο από το πρωτότυπο.

Γιατί η μετάφραση είναι μια μορφή κατάκτησης...

Roadartist είπε...

Οντως πολύ καλό βιβλίο..

Ratings