24 Νοε 2007

R. D. Laing, T. S. Szasz - Δύο δοκίμια για την ψυχιατρική καταπίεση

O «φυσιολογικός» άνθρωπος. Υπάρχει στ’ αλήθεια τέτοιο πράγμα; H κοινωνία μας φοράει ένα ζουρλομανδύα κομφορμισμού από την ώρα που θα γεννηθούμε. Μας «διαπαιδαγωγεί». Δηλαδή μας αναγκάζει να συμμορφωθούμε στις δικές της επιθυμίες. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι όροι «υγεία» και «τρέλα» γίνονται ύποπτοι. Ο «σχιζοφρενής» μπορεί απλώς να είναι κάποιος που δε μπόρεσε ή δε θέλησε να υποταχτεί.

laing.jpg picture by ouz0 O R. D. Laing (1927-1989), σκοτσέζος ψυχίατρος, έγινε γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 για τις ριζοσπαστικές του θέσεις ενάντια στην συμβατική ψυχιατρική.

Στα πρώτα του βιβλία The Divided Self (Ο Διχασμένος Εαυτός) και The Politics of Experience (Η Πολιτική της Εμπειρίας) αμφισβήτησε το δικαίωμα της επίσημης κοινωνίας να αυτοπροσδιορίζεται ως ψυχικά υγιής και να ανακηρύσσει κάποιους τρελούς. Τάχτηκε κατά της “παράλογης βίας” που ασκείται στους ασθενείς που υποβάλλονται σε δραστικές θεραπείες, όπως το ηλεκτροσόκ, ενώ ξεσήκωσε κύμα αμφισβήτησης γύρω από το πρόσωπό του όταν δεν δίστασε να δοκιμάσει το διαλογισμό, τα ψυχεδελικά ναρκωτικά που διευρύνουν τη συνείδηση και άλλες μη συμβατικές τεχνικές στην αναζήτηση ενός κοινού θεραπευτικού πλαισίου ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή.

ta20041120q.jpg picture by ouz0 O Szasz αποκαλεί τους ψυχίατρους «σύγχρονους ιεροεξεταστές», επειδή εξαναγκάζουνε τον κοινωνικά αιρετικό να προσαρμοστεί με τους κανόνες συμπεριφοράς που του έχουν προκαθοριστεί από την κοινωνία σαν ιερές και απαράβατες. Δηλώνει ότι η ψυχιατρική νοσολογία ή η πλήρης ταξινόμηση των σχετικών με τις διανοητικές παθήσεις καταστάσεων βρίσκονται σε απόλυτο χάος. «Όταν βαλθείς να διατρέξεις τις ψυχιατρικές ταξινομήσεις, ανακαλύπτεις πως έιναι πολύ πιθανόν να είσαι ΚΑΙ ΕΣΥ σχιζοφρενής, ιδίως όταν είσαι εσωστρεφής ή υπερβολικά ομαλός. Κανένας τρόπος συμπεριφοράς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν είναι δυνάμει σχιζοφρενικός. Εν τέλει, το όλο πράγμα είναι κάτι που μάλλον στερείται κάθε νοήματος».

Δύο δοκίμια για την ψυχιατρική καταπίεση

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου καταρχήν σου αξίζουν συγχαρητήρια και πολλά μπράβο για την καταπληκτική και ανιδιοτελή δουλειά που κάνεις.

Να σε ενημερώσω πως το link του συγκεκριμένου βιβλίου δεν ισχύει πια. Αν μπορείς και έχεις χρόνο και το ανέβαζες ξανά, θα σου ήμουν ευγνώμων.

Ευχαριστώ πολύ!

amarantos είπε...

Το link έχει διορθωθεί!

Libido είπε...

Χμ δεν λειτουργεί ο σύνδεσμος.. αν μπορείς ανέβασαε ξανά το αρχείο (ή κάτι τέτοιο).

Η περιγραφή είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

contessa είπε...

Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον το θέμα. Υπάρχει περίπτωση να ξανανέβει το αρχείο? μπορώ να το βρω κάπου αλλού? Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=851497

Ratings