11 Μαΐ 2008

Πηνελόπη Δέλτα - Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου

Το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα είναι εμπνευσμένο από τη βυζαντινή Ιστορία. Η Δέλτα, συνδέοντας τα ιστορικά γεγονότα με το μύθο, αφηγείται τις περιπέτειες του Κωνσταντίνου, του Μιχαήλ -δυο νεαρών Βυζαντινών ευγενών- και της Αλεξίας, αναβιώνοντας με μοναδικό τρόπο την ατμόσφαιρα του Βυζαντίου «τον καιρό του Βουλγαροκτόνου». Δολοπλοκίες, κατασκοπία, μεγάλοι έρωτες και εκρηκτική δράση, καθώς περιγράφονται με τον απαράμιλλο λυρισμό της Δέλτα, αποτελούν τα στοιχεία του κλασικού αυτού μυθιστορήματος, που είναι και το πιο γνωστό ιστορικό μυθιστόρημα της συγγραφέως.

Όλα αρχίζουν το βράδυ του δεκαπενταύγουστου του 1004, όταν οι Βούλγαροι εισβάλλουν στην Αδριανούπολη της Θράκης και κατασφάζουν τον άμαχο και αθώο πληθυσμό, κυριευμένοι από το πάθος τους να κατακτήσουν τα ελληνικά εδάφη. Σ’ αυτήν την επίθεση αιχμαλωτίζουν και το γόνο του αξιωματούχου της πόλης, Κωνσταντίνο, τον εξάδερφο του, Μιχαήλ καθώς και ένα μικρό ορφανό κορίτσι, την Αλεξία.Τα δυο αγόρια, όταν ανδρώνονται στην ξένη χώρα, γίνονται κατάσκοποι για χάρη της πατρίδας τους την οποία υπηρετούν με εξαιρετική γενναιοψυχία και αυταπάρνηση.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα αριστουργηματικό ιστορικό μυθιστόρημα που κερδίζει από τις πρώτες κιόλας σελίδες τον αναγνώστη αφήνοντας τον με τη «γεύση» της εθνικής υπερηφάνειας, της ικανοποίησης και της ανθρώπινης συγκίνησης.

Πηνελόπη Δέλτα - Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου

4 σχόλια:

me είπε...

αναμφιβολα ενα εξαιρετικο βιβλιο για παιδια αλλα κ για μεγαλους.η εστια δυστυχως αλλαξε τα εξωφυλλα προς το χειροτερο εδω κ καποια χρονια,περισσοτερο σε αποτρεπει το εξωφυλλο να το αγορασεις παρα σε ελκυει

Vasilis Simeonidis είπε...

Θα έλεγα ότι είναι ένα βιβλίο γεμάτο με ξεπερασμένα στερεότυπα. 97 χρόνια αφ' ότου γράφτηκε οι Βούλγαροι είναι το ίδιο Ευρωπαίοι όπως και εμείς. Τόσο αίμα, τόσοι νεκροί, γιατί; Η ιστορία χαμογελάει με τα καμώματα και τις πεπποιθήσεις μας.

Unknown είπε...

as eon είπε...
[i]"Τόσο αίμα, τόσοι νεκροί, γιατί; Η ιστορία χαμογελάει με τα καμώματα και τις πεπποιθήσεις μας."[/i]

Τι αφελείς ερωτήσεις είναι αυτές; Σε αμερικάνικο κολέγιο φοίτησες; Πήξαμε από νεροκουβαλητές του αφελούς ειρηνισμού και της χιπάδικης κουλτούρας.

Έλεος, χωθείτε στον τεκέ σας και ονειρευτείτε ελεύθερα τους ροζ ελέφαντες και τις ουτοπικές σας κοινωνίες.

andreaskk είπε...

Το πιο βαρετό και πιο άσχημο βιβλίο που εχω διαβάσει.Αν θέλετε να το αγορασεται για τα παιδιά σας μην το κάνεται.

Ratings