2 Μαρ 2008

Ηλίας Πετρόπουλος - Παροιμίες του υποκόσμου

Σύμφωνα με τη γνώμη κάποιων βιαστικών λαογράφων και γλωσσολόγων, ο λαός μας έπαψε να πλάθει παροιμίες και φραστικά κλισέ. Είμαι αναγκασμένος να τους διαψεύσω. Το γήπεδο, ορισμένοι επαγγελματίες (π.χ. οι σοφεράτζες), το μπαρ, οι σημερινοί νέοι, ο κόσμος των ομοφυλοφίλων, ο στρατός και άλλα κοινωνικά γκρουπ γεννοβολούν λογής-λογής τυποποιημένες εκφράσεις. Δεν είναι της στιγμής να μιλήσω γενικότερα. Θα ήθελα, τώρα, να αραδιάσω λίγες άγνωστες παροιμίες και φραστικά κλισέ που χρησιμοποιούσαν (ή χρησιμοποιούν ακόμη) τα Παιδιά της Φάρας. Μερικά απ' αυτά τα δείγματα τα έχω δημοσιεύσει, εδώ-εκεί, στα βιβλία μου ή τα έχω δανείσει στην Μαίρη Κουκουλέ, που τα πέρασε στην Νεοελληνική Αθυροστομία της. Η.Π.

Ο Ηλίας Πετρόπουλος - μετά τα ρεμπέτικα τραγούδια, τα μικρά ρεμπέτικα, την ρεμπετολογία, το άγιο χασισάκι, τον υπόκοσμο και καραγκιόζη, το μπουρδέλο, τους καπανταήδες και μαχαιροβγάλτες, και διάφορα σχετικά άρθρα - συνεχίζει μ' αυτό το βιβλιαράκι τη ρεμπετολογική του έρευνα.

Ηλίας Πετρόπουλος - Παροιμίες του υποκόσμου

4 σχόλια:

giorgos είπε...

Συγχαρητήρια για προσπάθεια!Ο Πετρόπουλος αναδεικνύει μία πτυχή της γλώσσας λαϊκή, λούμπεν, εντελώς αντίθετη από τον "καθωσπρεπισμό" του γραπτού ακαδημαϊκού και δημοσιογραφικού λόγου. Κατα τ'άλλα, δεν είναι όλες οι γλωσσικές μορφές κοινωνικά ισότιμες. Η ανισότητα αναπαράγεται και εκεί με την υιοθέτηση της γλώσσας των αστικών μεσοστρωμάτων που θεωρείται πρότυπη.Όποιος ελεγχει τους θεσμούς και τα μέσα αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας,ελέγχει το παιχνίδι.Και οι υπόλοιποι εξοβελιστέοι!

palalos είπε...

παρα πολυ ενδιαφερον!ευχαριστω!

Margaret είπε...

Πολύ σημαντική η όλη προσφορά σου, σ' ευχαριστούμε πολύ!

Πέπε είπε...

Εξαιρετικός συγγραφέας! Μάστορας στην τεκμηρίωση και στον επιστημονικό διάλογο:

"Κάποιοι αδαείς λεξικογράφοι ερμηνεύουν τη λέξη κοσά ως δρεπάνι..." (σελ. 21, ενώ κατά τον ίδιο σημαίνει "το τεράστιο δρεπάνι που κρατάει ο Χάρος". Ε όχι και αδαείς!)

"Ο ανόητος Ζάχος φρονεί ότι η λέξη σταμπάι ξεκίνησε από..." (σελ. 23)

"Ο Μπαμπινιώτης αναφέροντας τις λέξεις οπ/όπα/όπαλα/οπαλάκια λέει διάφορες βλεκείες..." (σελ. 39)

Ratings