24 Νοε 2007

Erich Fried - Φωνές χωρίς πατρίδα

Fried.gif picture by ouz0Στη Μεσόγειο Θάλασσα
όπου γεννήθηκε η κουλτούρα μας
έγιναν ελεύθερες εκλογές
ανάμεσα στη Σκύλλα
και τη Χάρυβδη

Ψιθυριζόταν βέβαια πως οι δυο τους
είχαν συμμαχήσει κρυφά μεταξύ τους
αλλ’ ωστόσο οι περισσότεροι
ψήφισαν τη μια
ή την άλλη

Περιέργως
κανένας τους δεν έμεινε
ζωντανός
εκτός απ’ τον Οδυσσέα
Αυτός δεν αναγνώρισε τις εκλογές

Ο Erich Fried γεννήθηκε στη Βιέννη στις 6 Μάη 1921 και πέθανε στο Μπάντεν-Μπάντεν στις 22 Νοέμβρη 1988. Ίσως ο πιο διάσημος και θαρραλέος Γερμανοεβραίος ποιητής. Ξεκίνησε να γράφει πολύ νωρίς, μέχρι που η γερμανική επέλαση στην Αυστρία του 1938 τον μετέτρεψε από γυμνασιόπαιδο σε κυνηγημένο Εβραίο.

Το 1938 οι γονείς του συλλαμβάνονται από τη Γκεστάπο με την κατηγορία της “οργάνωσης αντιστασιακής ομάδας και της αποστολής πληροφοριακού υλικού στο εξωτερικό.” Ο πατέρας του πεθαίνει στην ανάκριση, ενώ ο Erich κατορθώνει να διαφύγει στην Αγγλία, στο Λονδίνο που γίνεται κι η βάση της διαμονής του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Έγινε γνωστός κυρίως από τα ποιήματά του, το μοναδικό μυθιστόρημα του “Ένας Στρατιώτης Κι Ένα Κορίτσι” (1960), καθώς κι από τις μεταφράσεις του (ανάμεσα σε άλλα μετέφρασε και το σύνολο σχεδόν των έργων του Shakespeare).

Το 1974 εκδικάστηκε στο Αμβούργο μήνυση που του υπέβαλε η Αστυνομία του Βερολίνου, θεωρώντας ότι μια επιστολή του Fried στο γερμανικό περιοδικό Spiegel αποτελούσε προσβολή. Αθωώθηκε. Το 1976 διαβάστηκε στην κηδεία της Ulrike Meinhof στο Βερολίνο τηλεγράφημα του Fried, στο οποίο την χαρακτήριζε ως τη “μεγαλύτερη Γερμανίδα μετά την Ρόζα Λούξεμπουργκ”.

Το 1983 του απονέμεται το Λογοτεχνικό Βραβείο της Βρέμης. Το 1985 λαμβάνει το “Χρυσό Παράσημο της Τιμής” για “υπηρεσίες προσφερθείσες στην πόλη της Βιέννης”. Το 1986 γίνεται Μέλος Δι’ Αλληλογραφίας της Γερμανικής Ακαδημίας Γλώσσας και Ποίησης (Darmstadt). Aργότερα το ίδιο έτος του απονέμεται το Παράσημο “Carl-von-Ossietzky”.Το 1987 του δίνουν το Χρυσό Κλειδί της πόλης του Σμεντέρεβο στη Γιουγκοσλαβία. Το 1988 το Πανεπιστήμιο του Osnabruck του απονέμει τον τίτλο του Επίτιμου Καθηγητή (Τομέας Γλώσσα- και Επιστήμη της Λογοτεχνίας). Στις 22 Νοεμβρίου του 1988 πεθαίνει έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, σ’ ηλικία 67 ετών. Ο τάφος του βρίσκεται στο Λονδίνο.

Erich Fried - Φωνές χωρίς πατρίδα

1 σχόλιο:

fetus είπε...

Ενημερώνω πως: The file could not be found!

Ratings