6 Αυγ 2008

Ελισάβετ Σαχτούρη - ΓΑΙΑ: Το ανθρώπινο ταξίδι από το χάος στον κόσμο

H Elisabet Sahtouris, Ph.D. είναι μια διεθνώς γνωστή Ελληνοαμερικανή εξελικτική βιολόγος, μελλοντολόγος, και συγγραφέας. Εχει ομιλήσει σε πολλά συνέδρια και forums. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Massachusetts και στο M.I.T., είναι επιστημονική συγγραφέας στο κανάλι HORIZON/ NOVA, σύμβουλος στον ΟΗΕ και μέλος της Πρωτοβουλίας Ενωμένων Θρησκειών.

Η Ελισάβετ Σαχτούρη περιγράφει πολύ γλαφυρά στο βιβλίο ''Γαία. Το ταξίδι από το Χάος στον Κόσμο'' το πώς η συνεργατικότητα και η συμβίωση ανάμεσα σε διαφορετικούς μικροοργανισμούς δημιούργησε το εργοστάσιο της ζωής... το κύτταρο.

Σήμερα, που έχουμε σοβαρές γνώσεις μοριακής βιολογίας, ξέρουμε ότι τα μιτοχόνδρια και η κυτταρική μεμβράνη ήταν κάποτε δύο διαφορετικοί οργανισμοί που η εξελικτική πίεση τους ανάγκασε να ενωθούν. Στην αρχή η σχέση τους ήταν μάλλον σχέση παρασίτου-ξενιστή. Ισως να υπήρχε κάποια άλλη μορφή συμβίωσης. Πάντως, αρχικά ήταν εντελώς ξεχωριστά.

Η θεωρία της Γαίας είναι πάνω από όλα μια προσπάθεια να αλλάξει η οπτική του ανθρώπου απέναντι στη φύση. Συνεπώς, είναι και φιλοσοφία. Το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται σιγά-σιγά από τις επιστήμες, σημαίνει ότι είναι μια καλή θεωρία. Ισως περισσότερο από κάθε άλλη εποχή να είναι μια αναγκαία μια τέτοια θεωρία, σήμερα που έχουμε εκμεταλλευθεί τόσο αδίστακτα τη φύση, ώστε φοβόμαστε τις συνέπειες.

Ελισάβετ Σαχτούρη - ΓΑΙΑ: Το ανθρώπινο ταξίδι από το χάος στον κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ratings