5 Ιαν 2008

Υποδιοικητής Μάρκος - Οδηγίες για ν' αλλάξεις τον κόσμο

Πρόκειται για ένα βιβλιαράκι με σημειώσεις του Κομαντάντε Μάρκος από την περίοδο 1984-89. Το βιβλιαράκι είχε κυκλοφορήσει στη Θεσ/νίκη το 1996.

"Eξεγερμένοι πήγαμε στο θάνατο του. Και πριν απ' αυτόν υπήρχαν κι άλλα πέντε ονόματα που, μαζί και χώρια, χάραζαν τη μνήμη μας. Μετά ήρθαν να προσθέσουν το αίμα τους κι άλλα. Χαρακωνόμασταν ήδη στη βάση του βουνού, το αίμα που προστέθηκε σ' αυτό των άλλων, μας ανέβασε στην κορυφή.

Σε χρόνους μακρινούς, ένωναν με ζήλο όλο αυτό το αίμα με το δικό τους, ώστε να μην χαθεί στο ποτάμι. Συνεχίσαμε να βαδίζουμε χωρίς να κοιτάμε πολύ μακριά και κάποιοι άνοιξαν την γυαλιστερή κασέλα για να ξανανοίξουν τη μνήμη μας, και με το αίμα τους μας υποχρέωσαν να υψώσουμε το βλέμμα μας.

Ξεσηκωνόμασταν πάντα στο θάνατο τους. Κι έτσι ο καθένας προχωράει βάζοντας το μερίδιο αίματος που του αντιστοιχεί μέχρι να εξεγερθούν κι άλλοι, μέχρι την εποχή που όλοι όρθιοι θα βάλουμε έναν νέο ήλιο σ' ένα νέο ουρανό."

Ας δούμε λοιπόν κάποιες οδηγίες που αναφέρονται στο βιβλίο, μπας και καταφέρουμε να αλλάξουμε κάτι σ' αυτό τον κόσμο: "Παίρνεις ένα κομμάτι σπάγγο, σε όποιο μέγεθος θέλεις και αρχίζεις να το βάζεις στη δεξιά τσέπη του παντελονιού σου μέχρι να συμβεί κάτι απ' τα παρακάτω:
α) να γεμίσει η τσέπη σπάγγο
β) να κουραστείς να βάζεις σπάγγο στην τσέπη σου.

Όταν συμβεί κάτι απ' τα δύο προαναφερθέντα, ή και τα δύο, περίμενε κάποιο βροχερό βράδυ. Τη στιγμή ακριβώς που η βροχή αρχίζει να είναι αβέβαιη για το αν θα πέσει ή όχι στη γη, βγαλ' το σπάγγο και πέταξε τον ψηλά, όσο πιο ψηλά μπορείς, με μαγικές κινήσεις, και ταυτόχρονα ψιθύρισε τα παρακάτω λόγια: "Κοιτώ, μετράω, υπάρχω, η ζωή". Αν έχουν ακολουθηθεί οι οδηγίες κατά γράμμα, ο σπάγγος θα παραμείνει ακίνητος στον αέρα για μερικές στιγμές πριν επιστρέψει στη γη ένα μάτσο νήματα.

Μ' αυτόν τον τρόπο έχεις μετρήσει ένα κομμάτι ζωής. Αν, παρ' όλο που έχεις ακολουθήσει τις οδηγίες σωστά, το σκοινί δεν ανταποκρίνεται στα όσα είπαμε παραπάνω, μην ανησυχείς και δοκίμασε μ' άλλον σπάγγο. Καμιά φορά υπάρχουν και σπάγγοι που αρνούνται πεισματικά να μετρήσουν τη ζωή (έχουν ήδη αρκετά προβλήματα -λένε- με το να δένουν μπότες, παπούτσια και άλλα απίθανα πράγματα).

Ζούγκλα Λακαντόνα, Τσιάπας, Μεξικό, 1984-1989
Απ' τα βουνά του μεξικάνικου νότου Subcomandante Insurgente Marcos

Υποδιοικητής Μάρκος - Οδηγίες για ν' αλλάξεις τον κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ratings