24 Νοε 2007

Κορνήλιος Καστοριάδης - Η “ορθολογικότητα” του καπιταλισμού

kastoriadis2910.jpg picture by ouz0Ο Κορνήλιος Καστοριάδης γεννήθηκε το 1922 στη Κωνσταντινούπολη και την ίδια χρονιά η οικογένεια του μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Πρωτοήρθε σε επαφή με την την φιλοσοφία σε ηλικία 13 ετών, οπότε και γεννήθηκε και το ενδιαφέρον του τόσο για την σκέψη όσο και για την πολιτική.

Ηταν έλληνας φιλόσοφος, οικονομολόγος και ψυχαναλυτής. Συγγραφέας του έργου Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας, διευθυντής σπουδών στην Σχολή Ανωτέρων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού από το 1979, και φιλόσοφος της αυτονομίας, υπήρξε αδιαμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ου αιώνα.

Στο βιβλίο του “Η ορθολογικότητα του καπιταλισμού” δημοσιεύονται δοκίμια σχετικά με το σύγχρονο καπιταλισμό. Έτσι όπως έχει εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου και οι αλλαγές που έχει υποστεί στην εφαρμογή της θεωρίας του.

«Θα φανεί ίσως παράδοξο ότι ασχολούμεθα ακόμη με την «οικονομική ορθολογικότητα» του σύγχρονου καπιταλισμού, σε μια εποχή, όπου η επίσημη ανεργία φθάνει στη Γαλλία τα τρεισήμισι εκατομμύρια άτομα και υπερβαίνει το 10% του ενεργού πληθυσμού στις χώρες της Ε.Ο.Κ., και όπου οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις απαντούν σ αυτήν την κατάσταση εντείνοντας τα αντιπληθωριστικά μέτρα, όπως τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Το πράγμα γίνεται λιγότερο παράδοξο ή μάλλον το παράδοξο μετατίθεται, όταν λάβουμε υπ’ όψιν την αδιανόητη ιδεολογική οπισθοδρόμηση που πλήττει τις Δυτικές κοινωνίες, εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια. Οι υμνητές του νεοφιλελευθερισμού εμφανίζουν τους παραλογισμούς τους ως προφανείς και αυτονόητους, την στιγμή που η απόλυτη ελευθερία των κινήσεων του κεφαλαίου καταστρέφει ολόκληρους τομείς της παραγωγής σε όλες σχεδόν τις χώρες και που η παγκόσμια οικονομία μεταμορφώνεται σε πλανητικό καζίνο.» Κ.Κ.

Κορνήλιος Καστοριάδης - Η “ορθολογικότητα” του καπιταλισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ratings