7 Δεκ 2008

Graham Vulliamy - Τζαζ και Μπλουζ

Θα σου δείξω μια νότα σήμερα. Κοίτα με πόσους τρόπους μπορείς να παίξεις αυτή τη νότα- παίξ' την άγρια, τσαλαπάτα την, παίξ' την με ύφεση ή με δίεση, κάν' την ό,τι θέλεις. Έτσι εκφράζεις τα συναισθήματα σου στη μουσική. Είναι σα να μιλάς.

Είναι οι συμβουλές του Sydney Bechet προς ένα μαθητή του, μέσα στις οποίες συμπυκνώνεται το νόημα και η ιστορία της τζαζ και των μπλουζ. Και όπως δείχνει ο Graham Vulliamy στο βιβλίο του, πρόκειται για μία μουσική η οποία προβάλλει το άτομο, προωθεί τον πειραματισμό, την αναζήτηση και την εκφραστική ελευθερία, αλλά κυρίως ελευθερώνει το συναίσθημα και δονεί τους ανθρώπους σ' όλη τη γη ανεξάρτητα από χρώμα καί φυλή. Άπό τίς ρίζες της στα τραγούδια της δουλειάς και τα σπιρίτσουαλς των πρώτων σκλάβων του αμερικανικού νότου ως την προσαρμογή της στο αστικό περιβάλλον των γκέττο του Σικάγο και της Νέας Ορλεάνης η μουσική αυτή ένωνε τους ανθρώπους. Ο συγγραφέας περιγράφει λεπτομερώς το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο μέσα στό οποίο γεννήθηκαν τα μπλουζ και η τζαζ. Παρουσιάζει τους ανθρώπους που σημάδεψαν με το έργο τους την εξέλιξη της αφροαμερικανικής μουσικής παράδοσης και αποτιμά την προσφορά τους: τόν Β.Β.King, τον Duke Ellington, τον Louis Armstrong, την Bessie Smith, τον Charlie Parker, τον Miles Davis, τον Muddy Waters και πολλούς άλλους σπουδαίους μουσικούς.

Το αποτέλεσμα είναι μια εύληπτη καί διαφωτιστική παρουσίαση μιας από τις πιο δημιουργικές μουσικές παραδόσεις του εικοστού αιώνα. Η έκδοση έχει εμπλουτισθεί με ογδόντα τέσσερεις φωτογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τη μετάφραση του βιβλίου καθώς καί την απόδοση στην ελληνική τών μουσικών όρων του λεξιλογίου το οποίο συμπληρώνει την έκδοση, επιμελήθηκε ο Σάκης Παπαδημητρίου.

Graham Vulliamy - Τζαζ και Μπλουζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ratings